Otázky z Cypru

 Banky, Euro, Financie, Krajiny  Komentáre vypnuté na Otázky z Cypru
mar 252013
 

Cyprus, zdá sa, má o svoju krátkodobú budúcnosť postarané. Ostáva v európskej menovej únii a bude sa teda musieť podriadiť diktátu Berlína. Napriek tomu však ostáva mnoho otázok, na ktoré sme odpovede nepočuli.

Je naozaj zdanenie vkladov nad 100 tisíc eur (zatiaľ však nikomu z účtu v žiadnej cyperskej banke nevzali ani euro, skutočné zdanenie sa možno nakoniec ani neudeje) trestom za existenciu daňového raja v Európe? Veď zrušenie daňového raja mohla Merkelová, keby veľmi chcela, dosiahnuť aj po politickej línii. Nemusela čakať dovtedy, kým sa Cyprus finančne zrúti. Prečo tak neurobila už dávno?

Prečo Merkelová chce pripraviť o časť peňazí ruských oligarchov? K zlepšeniu vzťahov medzi Nemeckom a Ruskom to určite nepomôže. A práve Nemecko podniká už dlhšiu dobu zjavné kroky vedúce k rýchlemu zlepšovaniu vzájomných vzťahov s Putinom. Pre Rusko nie je nič jednoduchšie ako si straty vynahradiť v cene dodávaných komodít. Takže – prečo?

Merkelovej (a politikom v Bruseli) musí byť jasné, že veľkí podnikatelia z Európskej únie, ktorí sú napojení na politické špičky a práve vďaka týmto spojeniam k majetkom prišli, si budú chcieť rýchlo vynahradiť prípadné straty, ku ktorým na Cypre dôjdu. A to dokážu jedine rýchlejším „čerpaním“ európskych fondov tým správnym smerom a zvýšením počtu predražených verejných obstarávaní v domovských krajinách. Chcelo Nemecko dosiahnuť práve toto? Sotva.

Čo bude s Cyprom po dokončení záchranných prác? Väčšinu peňazí získavala vláda vďaka tomu, že Cyprus fungovala ako daňový raj. Tomuto biznis modelu je teraz koniec. Životná úroveň obyvateľov bola udržiavaná práve z peňazí, ktoré vláda získala za bezchybné fungovanie práčky peňazí. Cyperčania vďaka tomu neboli nútení pracovať a v dovolenkových rezortoch turisti sotva stretli niekoho iného ako Slovákov, Ukrajincov, Bulharov či Rumunov. Čím sa teda budú Cyperčania živiť potom ako prídu o profit z prania? Budú pracovať upratovať, variť a obsluhovať v prímorských strediskách? Tých Nemcov, ktorí ich takto ponížili? Asi sotva.

Jesenná prechádzka vo Volovských vrchochJesenná prechádzka vo Volovských vrchoch

Keďže Cyprus nemá nič, čo by mohlo Európe ponúknuť ako nenahraditeľnú komoditu, službu či výrobu, neostáva mu nič iné, iba toho rozmýšľať, čo bude ďalej. Nemecko nebude udržiavať Cyprus na infúziách dlhšie, než to bude nevyhnutné. Nevyhnutné pre Nemecko, nie pre Cyprus. A tieto lehoty sa diametrálne líšia.

Zákon o verejnom obstarávaní

 Politika, Reformy, Slovensko  Komentáre vypnuté na Zákon o verejnom obstarávaní
mar 162013
 

Toho, kto len trochu pričuchol k tomu, ako v skutočnosti obstaráva štát, teda verejná správa v tom najširšom ponímaní, neprekvapí suché a strohé konštatovanie, že počas obdobia od roku 1989 sa nakupovalo pre štátnu správu vždy rovnako. A to od priateľov, kamarátov, bývalých spolužiakov, straníckych kolegov, známych alebo príbuzných a len v najnutnejšom prípade za bežné trhové ceny. A bolo skutočne jedno, či bol pri moci Pavel alebo Šavel. A vždy tak aj bude. Víťaz volieb vždy veľmi rýchlo získa pocit, že všetky zdroje štátu mu patria právom a nič na tom nezmenia ani predvolebné vyhlásenia. Podobne je to v celom stredoeurópskom regióne (skutočnou perlou bolo akože losovanie víťazov pri obstarávaní v Českej republike; jeden by neveril, že takéto niečo je možné v 21. storočí…) a veľa spoločných čŕt pri procese verejného obstarávania by sme našli v množstve ďalších krajín, ktoré sú inak  považované za vzorové demokracie.

Bežný podnikateľ a bežná firma nemali pri obchodovaní so zástupcami spravujúcimi verejné financie šancu. Iba ak náhodou. Tak ako aj výhra v športke sa občas podarí, občas vyhral aj niekto, kto fakt nikoho v komisii nepoznal…

Súčasný boj na parlamentnej pôde (ak sa to vôbec bojom dá nazvať) o budúcu podobu zákona o verejnom obstarávaní budí istú pozornosť médií, menšiu však už u bežných občanov.

Plavčík kdesi na pobreží MexikaPlavčík kdesi na pobreží Mexika

Na vec by sa však dalo pozrieť aj z inej strany.

Napríklad z tejto: Súčasná vláda je prvá, ktorá sa chce vysporiadať s korupciou a rodinkárstvom pri verejnom obstarávaní zákonnou cestou. Nielen pre túto vládnu garnitúru, ale nepochybne aj pre jej nástupkyne bude lepšie, keď bude môcť v skutočnosti už takmer štvrťstoročie používané praktiky používať legálne, bez toho, aby sa musela strachovať, že po nej pôjdu médiá alebo opozícia. Keď budú môcť byť víťazi verejných obstarávaní vyberaní počas celého volebného obdobia víťazmi volieb, možno aj v pospolitom ľude disponujúcom volebným právom dôjde k mentálnemu posunu. Možno.

Každopádne by sa do istej miery odbúrali dohady, či niečo je, či nie je korupčným správaním, či štát zase raz niečo nakúpil predražené alebo nie. A možno by potom mali štátni úradníci čas aj na niečo iné (napríklad na skutočnú službu občanom) ako je kamuflovanie vopred dohodnutých verejných obstarávaní.

Kaunertal Gletscher

 Lyžiarske strediská, Rakúsko  Komentáre vypnuté na Kaunertal Gletscher
mar 072013
 

Ľadovec Kaunertal (orig. Kaunertal Gletscher) patrí k piatim ľadovcom v rakúskom Tirolsku, na ktorých sa nachádza lyžiarske stredisko. Lyžovať sa tu teda dá takmer celý rok. Oblasť Kaunertal sa nachádza necelých 700 kilometrov od Bratislavy s dobrým prístupom po rakúskych diľniciach. Tie zavedú lyžovania chtivých dovolenkárov až do západnej časti Rakúska, v ktorej sa stretajú hranice troch krajín – Rakúska, Švajčiarska a Talianska.

Lyžiarske stredisko KaunertalLyžiarske stredisko Kaunertal

Do strediska vedie nádherná alpská cesta Kaunertaler Panoramastraße, ktorá začína pri mýtnej bráne neďaleko maličkej dedinky Feichten. Cesta sa potom vlní a kľukatí z nadmorskej výšky zhruba 1400 mnm až do výšky 2150 mnm. V tejto výške vyčerpaný skibus (do skipasu sa jeho služby započítajú a tak lístok pre  lyžiara bez vlastnej dopravy zdražie z 36 až na 44 euro) vypľuje lyžiarov a tí presadnú na štvorsedačkovú lanovku, ktorá ich vyvezie priamo na ľadovec. Nádherná panoramatická cesta Kaunertaler Panoramastraße (ktorá je zároveň jedinou prístupovou cestou na ľadovec) plná nespočítateľného množstva serpentín a nebezpečných úsekov ponúka turistom čarokrásne výhľady na alpské končiare a vedie aj pozdĺž vodnej priehrady vybudovanej na zachytávanie alpských bystrín.

Samotné stredisko má 38 kilometrov zjazdových tratí. Väčšina z nich však je modrej farby (celkovo až 20 kilometrov), teda nenáročných. Ich profil je veľmi mierny a tak občas je dokonca nutné použiť paličky, aby lyžiar na svahu nezastal. Priamo na samotnom ľadovci je pekná jedna červená trať vedúca z výšky 3108 metrov nad morom. Tu sa dokonca nachádza hranica medzi Rakúskom a Talianskom.

Hranica medzi Rakúskom a TalianskomHranica medzi Rakúskom a Talianskom

Čiernou farbou je označená iba krátka časť jednej zo zjazdoviek, jej koniec je však opäť v kategórii modrých.

Skipas z Kaunertalu platí aj v stredisku Fendels, ležiacom asi 20 kilometrov nižšie v údolí. Aj tu je charakter zjazdoviek veľmi nenáročný a preto skôr vhodný pre rodiny s malými deťmi. Keďže zjazdovky Fendels ležia z časti pod úrovňou 1000 metrov nad morom, je aj teplota vzduchu v zimnom období prijateľnejšia ako na ľadovci, kde sa počas dňa ortuť teplomera často nevyšplhá nad mínus 15 stupňov.

Zjazdovky - ľadovec KaunertalZjazdovky – ľadovec Kaunertal

V stredisku sa nachádza 9 lyžiarskych vlekov. Je to dostatočný počet na to, aby nebolo nutné čakať v rade. Vzhľadom na náročný prístup do strediska a do istej miery nudné zjazdovky nie je nutné obávať sa veľkého množstva lyžiarov. Skôr naopak. Jeden deň strávený na ľadovci Kaunertal sa môže stať pre každého pekným, nezabudnuteľným zážitkom.

 

Druhý pilier

 Financie, Investovanie, Politika, Slovensko, Správcovské spoločnosti  Komentáre vypnuté na Druhý pilier
mar 022013
 

Nedávno, koncom januára, sa opätovne uzatvoril druhý pilier dôchodkového zabezpečenia pre výstup. Toto (doposiaľ, ale nie navždy) posledné otvorenie tohoto piliera bolo sprevádzané (celkom pochopiteľne) kampaňou vlády a Sociálnej poisťovne o výhodách nebyť v II. pilieri a budúcich nevýhodách v ňom byť. Na prekvapenie mnohých však táto vládna kampaň nebola sprevádzaná vlastnou „antikampaňou“ správcovských spoločností.

Čo bolo príčinou tohoto mlčania finančných spoločností? Tých spoločností, ktoré si inak väčšinou servítku pred ústa plné bankoviek nekladú…

Médiá si iba veľmi okrajovo všimli skutočnosť (a veľmi tichučko okolo nej rýchlo prefrčali), že vláda Roberta Fica si zahrala s majiteľmi správcovských spoločností hru win-win. Vláda totiž zmenou zákona umožnila finančníkom zvýšiť si poplatky za správu peňazí záujemcov o hazardnú hru s názvom Našetri si svoj vlastný budúci dôchodok.

Je isté, že ľudia, ktorí by mali byť normálne na opačných stranách barikády sa dohodli. Uvedomujúc si skutočnosť, že ani jedna strana (teda ani ministri, ani strana Smer a ani manažéri a súčasní vlastníci správcovských spoločností) už nebude pravdepodobne ani len na svete (a keď áno, tak na dobre zabezpečenom bezstarostnom dôchodku) v čase, kedy sa systém zrúti a takto ukáže svoju životaschopnosť. Teda presnejšie povedané neschopnosť.

Druhý pilier dôchodkového zabezpečenia po znížení príspevkov sporiteľov definitívne prestal mať zmysel. Už v čase jeho zavedenia sa dalo polemizovať o skutočných príčinách jeho zavedenia, ale po znížení percentuálnej výšky príspevkov a zvýšení odplaty správcovským spoločnostiam zazvonil druhému pilieru umieráčik.

MačkaMačka

Nie je potrebné byť matematickým géniom, aby si človek dokázal spočítať, koľko je možné za 30 rokov našetriť z priemerného platu v národnom hospodárstve. A to už výpočet z priemernej mzdy je prvý optimistický predpoklad nereflektujúci realitu. Príspevky bežného sporiteľa už majú veľmi malú nádej na to, že presiahnu pár stovák eur ročne. Krát 30, optimisticky 40 rokov platenia, dostávame sa k číslu pár tisícok úspor za celý produktívny život. Či už so zhodnotením, alebo bez neho, väčšie číslo sa nájde na konte málokoho. Akú vysokú penziu bude schopná poisťovňa dôchodcovi vyplácať s predpokladom života 10, 15 a možno i 20 rokov na dôchodku, nechám na fantázii čitateľa. Viac ako pár desiatok eur mesačne (v dnešných cenách) to ale nebude.

Stratégia win-win sa ale vláde nesporne podarila. Či jej máme k tomu gratulovať, je veľmi otázne.