mar 072013
 

Ľadovec Kaunertal (orig. Kaunertal Gletscher) patrí k piatim ľadovcom v rakúskom Tirolsku, na ktorých sa nachádza lyžiarske stredisko. Lyžovať sa tu teda dá takmer celý rok. Oblasť Kaunertal sa nachádza necelých 700 kilometrov od Bratislavy s dobrým prístupom po rakúskych diľniciach. Tie zavedú lyžovania chtivých dovolenkárov až do západnej časti Rakúska, v ktorej sa stretajú hranice troch krajín – Rakúska, Švajčiarska a Talianska.

Lyžiarske stredisko KaunertalLyžiarske stredisko Kaunertal

Do strediska vedie nádherná alpská cesta Kaunertaler Panoramastraße, ktorá začína pri mýtnej bráne neďaleko maličkej dedinky Feichten. Cesta sa potom vlní a kľukatí z nadmorskej výšky zhruba 1400 mnm až do výšky 2150 mnm. V tejto výške vyčerpaný skibus (do skipasu sa jeho služby započítajú a tak lístok pre  lyžiara bez vlastnej dopravy zdražie z 36 až na 44 euro) vypľuje lyžiarov a tí presadnú na štvorsedačkovú lanovku, ktorá ich vyvezie priamo na ľadovec. Nádherná panoramatická cesta Kaunertaler Panoramastraße (ktorá je zároveň jedinou prístupovou cestou na ľadovec) plná nespočítateľného množstva serpentín a nebezpečných úsekov ponúka turistom čarokrásne výhľady na alpské končiare a vedie aj pozdĺž vodnej priehrady vybudovanej na zachytávanie alpských bystrín.

Samotné stredisko má 38 kilometrov zjazdových tratí. Väčšina z nich však je modrej farby (celkovo až 20 kilometrov), teda nenáročných. Ich profil je veľmi mierny a tak občas je dokonca nutné použiť paličky, aby lyžiar na svahu nezastal. Priamo na samotnom ľadovci je pekná jedna červená trať vedúca z výšky 3108 metrov nad morom. Tu sa dokonca nachádza hranica medzi Rakúskom a Talianskom.

Hranica medzi Rakúskom a TalianskomHranica medzi Rakúskom a Talianskom

Čiernou farbou je označená iba krátka časť jednej zo zjazdoviek, jej koniec je však opäť v kategórii modrých.

Skipas z Kaunertalu platí aj v stredisku Fendels, ležiacom asi 20 kilometrov nižšie v údolí. Aj tu je charakter zjazdoviek veľmi nenáročný a preto skôr vhodný pre rodiny s malými deťmi. Keďže zjazdovky Fendels ležia z časti pod úrovňou 1000 metrov nad morom, je aj teplota vzduchu v zimnom období prijateľnejšia ako na ľadovci, kde sa počas dňa ortuť teplomera často nevyšplhá nad mínus 15 stupňov.

Zjazdovky - ľadovec KaunertalZjazdovky – ľadovec Kaunertal

V stredisku sa nachádza 9 lyžiarskych vlekov. Je to dostatočný počet na to, aby nebolo nutné čakať v rade. Vzhľadom na náročný prístup do strediska a do istej miery nudné zjazdovky nie je nutné obávať sa veľkého množstva lyžiarov. Skôr naopak. Jeden deň strávený na ľadovci Kaunertal sa môže stať pre každého pekným, nezabudnuteľným zážitkom.