Šialená myšlienka o oddlžení a zresetovaní systému

 Euro, Financie  Komentáre vypnuté na Šialená myšlienka o oddlžení a zresetovaní systému
apr 282012
 

Európske politické špičky stále (neúspešne) hľadajú model na oddlženie krajín eurozóny, resp. Európskej únie. Je pochopiteľné, že stále uvažujú iba v línii Európska centrálna banka – európske komerčné banky. Je to ideálne riešenie pre skutočných vlastníkov moci (banksterov) a súčasne je to niečo, čo by dokázal každý druhoradý ekonóm majúci prístup k tlačiarni eurobankoviek.

Ale keď už tlačiť peniaze, tak naozaj poriadne.

Napríklad takto: Stanovme rozhodujúci termín pre oddlženie – povedzme 1.1.2013. Všetci, ktorí by v danom čase boli občanmi ktorejkoľvek krajiny EÚ alebo len eurozóny (oddlženie celej EÚ by asi bolo politicky priechodnejšie) a dosiahli by istý vek (napr. 3 roky; alebo aj viac, závisí to iba od kreativity zákonodarcov), mali by nárok na dotáciu či nenávratný príspevok (opäť platí, že medze kreativity pri správnom a politicky priechodnom pomenovaní nemajú hranice) z ECB.

Výška príspevku by bola relatívne vysoká, povedzme, 10 tisíc €. Možno i viac. 30 tisíc € by bolo super. Presná výška by sa vypočítala na základe cieľov, ktoré chceme dosiahnuť.

Erinaceus europaeus ( alebo aj Jež západný)

Teda povedzme, že by sa zvolila výška 10 tisíc €. Týchto 10 tisíc € by bol daňovník povinný zdaniť osobitnou sadzbou, stanovenou tak, aby sa štát dostal k dostatočnému množstvu peňazí, ktorými si okamžite zníži štátny dlh na požadovanú úroveň. Zdroje (teda zinkasovaná daň) by museli byť použité výhradne na splatenie štátneho dlhu.

Takto sa peniaze dostanú aj tam, kde naozaj chýbajú – do komerčných bánk a zároveň by mal občan pocit, že sa nerozhoduje o ňom alebo o jeho peniazoch vždy bez neho.

Peniaze, ktoré by občanom ostali po zdanení, by museli v prvom rade účelovo použiť na splatenie svojich dlhov – opäť primárne v komerčných bankách, sekundárne aj u iných inštitúcií.

Tí občania, ktorí nemajú dlhy, alebo by im ostala hotovosť aj po splatení dlhov, by mohli peniaze použiť na nákup spotrebných tovarov vyrobených výlučne vo vlastnej krajine (v krajinách, kde sa vyrábajú iba automobily, by občania mohli nakúpiť výrobky aj z iných krajín EÚ).

Takýmto kolotočom dôjde relatívne jednoducho k radikálnemu zníženiu dlhov za cenu, ktorú tak či onak zaplatíme. Za cenu inflácie, ktorá po tomto kolotoči bude nasledovať.

V ECB však vedia, že tak či tak sa inflácii v eurozóne nevyhneme. Akurát pri riešení banka – banka ešte viac zbohatnú tí bohatí, teda tí, ktorí sú pri zdroji (teda v bankách). Tí, ktorí sa dostanú ako prví k peniazom si za ne nakúpia reálne aktíva – komodity, nehnuteľnosti – ešte za neinflačné ceny. A takto, samozrejme, bohatnú a budú naďalej bohatnúť expresnou rýchlosťou.

Preto riešenie ECB – občan – štát – komerčná banka je pre daňovníkov z dlhodobého hľadiska oveľa prijateľnejší. Toto riešenie by malo za následok, že nové kolo zadlžovania sa domácností a štátov by mohlo začať nanovo a rast HDP, zamestnanosti ako i spotreba tovarov by mohli rásť ďalšie desiatky rokov.

 

Nicollò Machiavelli

 Citáty, Politika  Komentáre vypnuté na Nicollò Machiavelli
apr 272012
 

Nicollò Machiavelli, (1469 – 1527), taliansky politik a diplomat

Kto chce nájsť ozaj schopného človeka, musí sa vrátiť do ťažkého obdobia. V ľahkých časoch sa tešia väčšej priazni tí, ktorí majú väčšiu moc vďaka bohatstvám alebo príbuzenstvu.

Hrad Diosgyör - Miškolc (Maďarsko) - panoptikum

Dávny svet Mayov v Strednej Amerike

 Cestovanie, Stredná Amerika  Komentáre vypnuté na Dávny svet Mayov v Strednej Amerike
apr 252012
 

Zhruba pred troma (ale možno aj viac) tisíc rokmi sa kočovné kmene zo Severnej Ameriky začali usadzovať v hlbokých pralesoch Strednej Ameriky. Tieto kočovné kmene tak stáli pri vzniku jednej z najsofistikovanejších starovekých civilizácií na americkom kontinente. Hustá džungľa Strednej Ameriky tak poskytla domov civilizácii, ktorej korene, spôsob života i zánik s veľkým záujmom skúmajú vedci dodnes.

No parking

Oblasť, ktorú si budúca civilizácia vybrala pre život, nazývame dnes Ríša Mayov. Ríša Mayov sa tiahne cez južné Mexiko, Belize, Salvádor, Honduras a Guatemalu. Oblasť, v ktorej žili Mayovia sa tiahne cez rôznorodé prostredie. Ľudia dokázali žiť na vyprahnutej pôde polostrova Yucatán, v nepreniknuteľnej, vlhkej džungli i v horských oblastiach plných sopiek a kráterov sopečných jazier.

Do južného pobrežia ríše búšili mohutné vody Tichého oceánu. Východné brehy sa kamarátili s príjemnými vodami Karibského mora. Celé východné pobrežie je posypané krásnym, jemným bielym pieskom a tak na ňom vznikli nádherné piesočnaté pláže.

Tikal, Copán, Chichén Itzá, Uxmal a Palengue. Je to len zopár z množstva čarovných miest Ríše Mayov. Týmto miestam dominujú krásne chrámové pyramídy postavené v džungli. Šťastnejší cestovatelia sa tu stretnú s tukanmi (nazývanými aj lietajúce banány), papagájmi, pavúkmi a opicami (hlavne s vrešťanmi).

Vrešťan v lesoch Strednej Ameriky

Mestá Ríše Mayov boli doposiaľ záhadne opustené pred asi 1000 rokmi. Okolo roku 900 n.l. dosiahla civilizácia svoj vrchol a až do roku 1200 n.l. postupne upadala. Ale región, v ktorom vo svojej dobe rozkvitala Ríša Mayov, nebol nikdy úplne vyľudnený. V regióne v súčasnosti žije asi 8 miliónov Mayov (okolo 6 miliónov z nich žije v Guatemale, 2 milióny v Mexiku a ostalo ešte niekoľko malých komunít v Belize a v Hondurase).

Xunantunich - archeologická lokalita v Belize (Ríša Mayov)

Pre moderných Mayov je španielčina druhým jazykom. Mayovia sú tradične katolíci. Ich katolícka viera je silno popretkávaná s ich tradičnými náboženskými zvykmi. Niektoré malé obce a usadlosti sa i naďalej riadia 260-dňovým starobylým kalendárom, ktorý nazývame Tzolk’inov kalendár.

Tzolk’inov kalendár kombinuje cyklus dvadsiatich dní (každý deň má svoj vlastný znak) s cyklom trinástich čísel, čosi ako dnes mesiace (trecena). Takýmto spôsobom vzniká pre rok 260 unikátnych dní (20 × 13 = 260). Každý deň podľa gregoriánskeho kalendára (teda nami používaného) je možné takto previezť na deň podľa mayského kalendára. Napríklad deň 12.12.2012 (teda 21. december 2012), sa zapisuje ako 13.0.0.0.0 podľa mayského kalendára.

Mayská civilizácia bola známa v rozsiahlom používaní matematiky (Mayovia dokonca zaviedli číslo 0 – nula; dovtedy neznámu vec), astronómie a písania.

[google-map-v3 width=“500″ height=“350″ zoom=“3″ maptype=“roadmap“ mapalign=“center“ directionhint=“false“ language=“default“ poweredby=“false“ maptypecontrol=“true“ pancontrol=“true“ zoomcontrol=“true“ scalecontrol=“true“ streetviewcontrol=“true“ scrollwheelcontrol=“false“ draggable=“true“ tiltfourtyfive=“false“ addmarkermashupbubble=“false“ addmarkermashupbubble=“false“ addmarkerlist=“Guatemala{}riparianhabitat.png{}Central America“ bubbleautopan=“true“ showbike=“false“ showtraffic=“false“ showpanoramio=“false“]

HDP, znovu HDP a stále len HDP

 Financie, Krajiny  Komentáre vypnuté na HDP, znovu HDP a stále len HDP
apr 232012
 

HDP, teda hrubý domáci produkt, je peňažná hodnota všetkých finálnych výrobkov a služieb v danej krajine za určené obdobie. HDP je v súčasnom ekonomickom svete spravidla meraný na jednotlivé štáty alebo zoskupenia štátov počas jedného kalendárneho roka.

HDP a jeho výška sa stala po 2. svetovej vojne novodobou modlou. Jeho odhady, predikcie, skutočné hodnoty, trendy, poklesy a najmä nárasty dôkladne pohlcujú pracovný čas mnohých politikov, ekonómov, štatistikov, novinárov a mnohokrát i laikov.

Keďže pre väčšinu užívateľov tohoto štatistického čísla je oná suma takmer nepredstaviteľná, zvolili politici v snahe zakrývať svoje skutočné ekonomické účinkovanie pri vedení jednotlivých krajín túto hodnotu ako číslo, ku ktorému sa bude všetko primeriavať. Pre politickú elitu tvorí HDP najzaujímavejšie maskovanie pre vládne výdaje, deficit rozpočtu a vládne zadĺženie.

Položme si hypotetickú otázku. Čo by sa stalo s HDP na Slovensku, keby krajinu zrazu (resp. v krátkom časovom období) opustili výrobcovia automobilov a televízorov?

Odpoveď je jednoduchá. DPH by dramaticky kleslo. V prípade Slovenska o viac ako štvrtinu. Čo by sa v takomto prípade stalo s rozpočtovým deficitom a celkovým (pomerným) zadĺžením krajiny? Samozrejme by oba údaje pomerne extrémne narástli i keď absolútne by sa nezmenili ani o jedno euro. Tu treba preto hľadať odpoveď na otázku, prečo sa (ktorákoľvek) vláda snaží aj za cenu premrštených subvencií alebo daňových prázdnin zabrániť odchodu veľkých fabrík (nielen) zo Slovenska.

Ananás tesne pred dozretím

Omnoho porovnateľnejšie by bolo udávanie deficitov a zadĺženia na jedného obyvateľa. Pre porovnanie medzi krajinami s rôznou ekonomickou silou by sa možno mohli udávať hodnoty pomerne k priemernej mzde. Tieto údaje by však zväčša odhalili fakt, že kráľ je nahý a dlhy nesplatiteľné.

Často sa uvádza, že dlh krajiny je na úrovni napr. 50% HDP a (zodpovedná) vláda sa zaväzuje nezvyšovať tento dlh. Táto dlhová mystifikácia úspešne funguje už niekoľko desaťročí a v prípade kontinuálneho medziročného rastu HDP by fungovala aj naďalej. Absolútna výška dlhu totiž narastie aj za vlády, ktorá akože nezvýšila dlh. Ona ho však v skutočnosti nezvýšila iba pomerne a to k rastúcemu HDP. Dlh vo finančnom vyjadrení však narástol. Pri klesajúcom HDP však dlhy rastú pomerne o to rýchlejšie. A preto podľa politikov HDP (za žiadnu cenu) nesmie poklesnúť.

Už dnes vlády a verejné sektory vytvárajú približne polovicu HDP všetkých najväčších ekonomík sveta. Nehovoriac o tom, že toľko sami aj prerozdeľujú. Najväčšie ekonomiky sveta sú súčasne ekonomiky s najväčším podielom súkromného vlastníctva kapitálu! Naozaj pozoruhodné…

A to ešte na bezmocných občanov číhajú nástrahy omnoho horšie. Mnohí súčasní mocní politici (a tiež aj mnohí ich voliči) by boli najradšej, keby mohli vlády prerozdeľovať 100% HDP alebo aj viac. Áno, viac! Prečo nie? Chvíľku, kým sa stroj definitívne nezasekne, sa dá prerozdeľovať dokonca aj viac ako sa vyprodukuje. Skúsenosti s tým existujú…

V Ázii sa bojuje o dominanciu v regióne

 Ázia, Geopolitika  Komentáre vypnuté na V Ázii sa bojuje o dominanciu v regióne
apr 192012
 

Apríl 2012 bol pre Indickú armádu nepochybne veľmi dôležitým mesiacom. Začiatkom mesiaca prevzali od Ruska jadrovú ponorku a v druhej dekáde apríla úspešne otestovala raketu dlhého doletu.

Zaradením, síce staršej, jadrovej ponorky do výzbroje dostala indická námorná flotila novú vlajkovú ponorku. A indickým vojenským generálom týmto nepochybne riadne stúplo sebavedomie.

Doposiaľ sa hrdilo vlastníctvom medzikontinentálnych rakiet päť štátov: USA, Veľká Británia, Rusko, Čína a Francúzsko. Tieto strely môžu niesť jadrové hlavice. O získanie podobného nosiča sa v Ázii pokúša aj posledná komunistická bašta – KĽDR. Jej pokus o odpálenie rakety dlhého doletu ešte pár dní pred testom Indie zlyhal.

Indická armáda má aktuálne vyše milióna mužov v zbrani (presnejšie by to malo byť asi 1,3 milióna, čo je teda len o trochu menej ako počet ľudí, ktorí v Indii pracujú na železnici) a takmer 2 milióny pripravených v zálohe. Je jasné, že má ambície byť hegemónom v regióne Ázie.

India (štát Kerala) - železničné priecestie

Od vojny v Afganistane trvalo upadá sila Pakistanu ako regionálnej veľmoci. Pakistanské územie slúži počas celej doby konfliktu ako základňa Talibanu a ďalších militantných skupín bojujúcich v Afganistane proti Američanom. To má za následok úspešné rozvracanie a oslabovanie režimu v Pakistane. Ten prestal byť rovnocenným súperom Indie v udržiavaní „mierového“ napätia v regióne. Mocenská rovnováha Pakistan – India, ktorá trvala od získania samostatnosti Indie (od Británie) a následného oddelenia Pakistanu v roku 1947 až do začiatku 21. storočia, viac či menej úspešne udržiavala regionálnu stabilitu a zadržiavala mocenské ambície Indie. Rovnováha je však nateraz preč.

Ekonomicky sa rýchlo vzmáhajúca India sa tak môže sústrediť na kolosálnu modernizáciu svojej armády a nárast svojej vojenskej sily. A hneď ako to bude možné, začne túto silu navonok okato a sebaisto demonštrovať.

Veľkým podporovateľom zvyšovania vojenskej sily Indie je Rusko Vladimíra Putina. To sa snaží vytvoriť z Indie regionálnu veľmoc, ktorá by bola protiváhou Číny a priťahovala by pozornosť Čínskej armády. Preto aj prvá jadrová ponorka pochádza z Ruska, preto aj ďalšie nové plánované indické ponorky majú mať niektoré črty podobné ruským. A v neposlednom rade preto sa posádky ponoriek cvičia na ruských základniach.

India, ako jeden z nositeľov jadrového tajomstva, sa tak dostáva do pozície, že je schopná v prípade potreby zaútočiť jadrovými zbraňami ako na územie Pakistanu, tak na územie Číny. Tento fakt si najlepšie uvedomuje Čína. Neostáva jej nič iné, iba primerane reagovať. Ázijské preteky v zbrojení môžu začať. Teda, presnejšie povedané, už začali.

Český Krumlov – hrdá UNESCO pamiatka

 Česká republika, Cestovanie  Komentáre vypnuté na Český Krumlov – hrdá UNESCO pamiatka
apr 182012
 

Podľa dnešných mierok maličké, ale o to krajšie a romantickejšie je české mestečko Český Krumlov. Počet jeho obyvateľov osciluje okolo 15 tisíc. Mesto sa nachádza v kotline a je z jednej strany chránené Blanským lesom a z druhej zvlneným predhorím Šumavy.

Centrom mesta, ktoré si doteraz zachovalo stredoveký charakter, preteká rieka Vltava. V tejto časti svojho toku je Vltava slabým, krotkým prúdom vody, ktorý v sezóne využívajú tisíce vodákov na splavy nádherným prostredím. Rieka na svojom toku vytvára prekrásne meandre s neopakovateľnou atmosférou.

Český Krumlov - pohľad na zámok a Vltavu

Nad riekou Vltava sa do neba týči hrad i zámok, akési stredoveké dva v jednom. Tieto historické skvosty, ktorými sa Český Krumlov pýši už od prelomu 13. a 14. storočia, navštívi každoročne obrovské množstvo turistov a to nielen z Čiech. Obe pamiatky sú zapísané od roku 1992 aj do zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Gotický Zámok Český Krumlov ponúka svojim návštevníkom druhý najrozsiahlejší (hneď po Pražskom hrade) areál. V ňom sa nachádza aj unikátne divadlo pod holým nebom s otáčavým hľadiskom, na ktorom uvádza v letnej sezóne svoje hry Jihočeské divadlo. V rozľahlom areály zámku nájdeme spolu 40 budov rôznej veľkosti. Záhrady zámku majú rozlohu 7 hektárov.

Český Krumlov - kanálový poklop

Celé historické centrum mesta je posiate malebnými domčekmi, ktoré sú všetky v súčasnosti krásne dobovo zrekonštruované a tak môžu návštevníkovi smelo ukazovať celú svoju krásu. V štýlových útrobách domčekov je možné nakúpiť si, zahĺbiť sa viac do histórie mesta alebo si len tak sadnúť na dobrú kávu či české pivo.

Český Krumlov - pohľad na strechy

Krumlov, ktorého najstaršie doložené osídlenie spadá až do roku 6000 pred naším letopočtom, v histórii pár krát zmenil majiteľov. Prvými známymi stredovekými majiteľmi boli Vítkovci. Po skone posledných dvoch z rodu Vítkovcov – Jindřichovi (1301) a Vokovi (1302), prechádza ich majetok  začiatku 14. storočia do rúk Jindřicha z Rožnberku. Pred znárodnením v roku 1947 patril Krumlov rodu Schwarzenbergov. Meno Krumlov sa používalo pre sídlo až do 15. storočia, kedy k nemu pribudlo slovíčko Český a tak dalo mestečku jeho súčasný názov.

Český Krumlov - výhľad zo zámku

Českému Krumlovu sa dostalo v roku 2008 i medzinárodného ocenenia od časopisu National Geographic, ktorý ho zaradil do rebríčka najkrajších miest na svete.

[google-map-v3 width=“500″ height=“350″ zoom=“14″ maptype=“roadmap“ mapalign=“center“ directionhint=“false“ language=“default“ poweredby=“false“ maptypecontrol=“true“ pancontrol=“true“ zoomcontrol=“true“ scalecontrol=“true“ streetviewcontrol=“true“ scrollwheelcontrol=“false“ draggable=“true“ tiltfourtyfive=“false“ addmarkermashupbubble=“false“ addmarkermashupbubble=“false“ addmarkerlist=“Český Krumlov{}castle-2.png{}Český Krumlov“ bubbleautopan=“true“ showbike=“false“ showtraffic=“false“ showpanoramio=“false“]

Štátnik Robert Fico

 Politika, Slovensko  Komentáre vypnuté na Štátnik Robert Fico
apr 162012
 

Parlamentné voľby 2012 boli doposiaľ najväčším životným triumfom R. Fica. Krátku chvíľku (bohužiaľ, ozaj len veľmi krátku) to po marcových voľbách vyzeralo tak, že Robert Fico využije obrovskú príležitosť, ktorú dostal od voličov, a aspoň sa pokúsi stať sa štátnikom. Teda politikom, ktorý dokázal prekročiť svoj tieň a takto sa zapísať do dejín krajiny.

Žiaľ, obrovskú príležitosť, ktorú na chvíľku mal vo svojich rukách, mu už niekto uchmatol. Len na pár dní sa Robert Fico zasníval a zamyslel a príležitosť zmenila majiteľa. Dostala sa do rúk hráčov v pozadí, hráčov, ktorí sa zväčša neradi ukazujú na verejnosti, hráčov, ktorí však veľmi dobre vedia, že z cudzieho krv netečie. Cudzie si vezmeme a svoje si nedáme, to je ich biznis model. Takto nejako títo hráči uvažujú každé ráno, keď si dávajú prvú voňavú kávu. Akési neprínosné vstupovanie jednej z figúrok na ich šachovnici do dejín je im pritom úplne ľahostajné.

Zrejme tak ostáva už len posledná šanca. Šanca, keď už nie medzi štátnikov, dostať sa aspoň na zoznam prezidentov, ktorí stáli na čele Slovenska.

Na prvý pohľad to nevyzerá na zvlášť ťažkú úlohu. Ale naozaj iba na prvý pohľad. Teda keď optimisticky predpokladáme, že pravica sa za rok a pol aspoň čiastočne skonsoliduje a dohodne sa na podpore skutočnej osobnosti celoslovenského významu, ktorá by mala šancu na volebný úspech.

Zámok Schönbrunn vo Viedni

Málokto si dnes už spomenie, že aj Ivan Gašparovič sa stal prvý krát prezidentom iba ako „z núdze cnosť“. V roku 2004 totiž pravicové strany nedokázali nájsť spoločnú reč a postaviť spoločného kandidáta, ktorý by dokázal poraziť Vladimíra Mečiara. A tak, do určitej miery šokujúco, do druhého kola voľby postúpil proti V. Mečiarovi práve I. Gašparovič. A keďže celonárodný odpor voči V. Mečiarovi bol už vo vrcholnom štádiu, zvíťazilo vtedy menšie zlo. A tak začalo neskutočne dlhých desať rokov prezidentovania I. Gašparoviča.

Z tohoto príbehu je však plynie ponaučenie, ktoré by malo stratégov na pravo od stredu nášho politického spektra viesť k naplánovaniu presvedčivejšieho predstavenia ako sa im podarilo v prezidentských voľbách v roku 2004 či v parlamentných voľbách v roku 2006 a 2012.

V živote platí, že nevyhnutnosť často dovedie človeka ku konaniu vecí, ktoré mu nie sú vlastné a ktoré by za iných okolností nikdy neurobil. Občas to dokonca platí aj na konanie pozitívnych vecí.

Jazykové zjednocovanie Európy je nereálne

 Geopolitika  Komentáre vypnuté na Jazykové zjednocovanie Európy je nereálne
apr 122012
 

Tlak na zjednocovanie Európy zo strany Nemecka (a spolupracujúceho Francúzska) časom narastá. Na akých základoch však toto zjednocovanie (federalizácia) má stáť, nie je ľahké definovať ani zo samotného Berlína.

Všetko by bolo omnoho ľahšie, keby sa v Európe hovorilo jednotným jazykom, alebo by takýto jazyk bol v minulosti Európe nanútený. Dobrým príkladom je India a jej v časoch kolonizácie vnútená angličtina.

V Európe hovorí významná časť obyvateľstva po nemecky. Pokiaľ by však bola snaha, aby práve bol nemecký jazyk zvolený za „zjednocujúci“, nepochybne by to vyvolalo vojnové reminiscencie v mnohých malých krajinách, ktoré trpeli počas fašistického šialenstva. Ale nielen tam, silný odpor by nepochybne vznikol vo Francúzsku, v Taliansku i Španielsku. Ak by k nemčine pribudol (v mene vyváženosti, politickej korektnosti alebo iného zdôvodnenia) ďalší jazyk a potom ďalší a pre istotu ďalší, pomaly by sme sa dostali tam, kde sme teraz. Najperspektívnejším zamestnaním je v Bruseli už dlhšiu dobu prekladateľ a tlmočník. Teda okrem funkcie: Špecialista na … (doplňte si hocičo) fondov EÚ.

Aj v Európe by sa jazykom unifikácie mohla zvoliť angličtina. Predsa len je to medzinárodný jazyk jazyk internetu, jazyk mladej generácie, jazyk informačných technológií. Proti je ale niekoľko zásadných argumentov. Samotná Veľká Británia sa k federalizovanej Európe v najbližších rokoch (a desaťročiach) určite nepripojí. Pre Berlín a Paríž by bolo politicky neúnosné mať anglický jazyk a nemať Angličanov. A v Európe nemá angličtinu žiadna krajina ako prvý úradný jazyk (jediná Malta ho má ako druhý) a preto sa niet pri jej presadzovaní o čo oprieť.

Avenue des Champs-Élysées

Bez jednotného jazyka však nie je skutočne možné uvažovať o celoeurópskom trhu práce. A to ani v prípade, že legislatíva jednotlivých krajín bude natoľko zjednotená, že i kvalifikovaní zamestnanci by vedeli pôsobiť v inej ako materskej krajine. Trhom práce totiž nie je export nízko kvalifikovaných a zle platených zamestnancov na prácu, ktorú domáci nechcú vykonávať. A ešte najlepšie pre domáce obyvateľstvo pochopiteľne je, keď títo nekvalifikovaní zamestnanci žijú v uzavretých komunitách a nevychádzajú medzi väčšinové obyvateľstvo. A úplným ideálom je, aby keď sa potreba ich zamestnania v krajine pominie, nech sa nebadane a rýchlo pominú aj oni. A v tejto pozícii nie sú iba obyvatelia bývalého východného bloku. Rovnako sú na tom i tí Španieli, Taliani či Gréci, ktorí by chceli pracovať v jadre Eurozóny.

Sťahovanie za prácou je teda formálne zákonmi umožnené, politikmi verbálne podporované, ale v praxi nerealizovateľné. A zrejme zatiaľ v skutočnosti i neželané. V skutočnosti však jedine dokonalým mixom národov po dlhé generácie môže vzniknúť Európan. A preto je zrejmé, že európsky národ dobrovoľne nikdy nevznikne.

A tak jediným spoľahlivým lepidlom v EÚ ostávajú honosné funkcie v bruselskej centrále (a množstve podriadených organizácií) a štedré transfery peňazí (všetky tie kreatívne pomenované fondy EÚ) do jednotlivých členských krajín.

Slovensko je nepochybne ľavicové

 Spoločnosť  Komentáre vypnuté na Slovensko je nepochybne ľavicové
apr 102012
 

Inštitút pre verejné otázky (IVO) robí už dlhé roky prieskumy názorov občanov Slovenska. V jednom z predvolebných prieskumov v roku 2010 položil respondentom otázku: Ku ktorému výroku sa prikláňate viac? A — Za to, aby mal každý prácu a slušnú životnú úroveň, by mal byť zodpovedný štát. B — O svoju prácu a životnú úroveň by sa mal postarať každý sám. Kompletné výsledky sú k dispozícii tu (strana č. 16, graf č. 11).

Výsledok hovorí o tom, že až dve tretiny Slovákov sa priklonili k výroku A.

Za to, aby mal každý prácu a slušnú životnú úroveň, by mal byť zodpovedný štát.

Každý, kto chce na Slovensku vyhrať voľby, musí tento výsledok rešpektovať, chápať a správne interpretovať vo svojej politike i komunikácii s voličmi.

Toto sa v roku 2012 dokonale podarilo strane SMER a aj preto dokázala zostaviť jednofarebnú vládu.

Kardinálnou otázkou pre pravicové strany, či strany, ktoré sami seba tak vnímajú a nazývajú je, či majú čo ponúknuť slovenskému voličovi s takýmto preferenčným profilom. Čarovným paradoxom, ktorý prieskumu odhalil je, že prívržencov silného štátu nájdeme v celom priereze spoločnosti a teda aj medzi prívržencami a voličmi tzv. pravicových strán.

Krásna Hôrka vyhorela dňa 10.3.2012

Slovensko (predtým ešte v rámci Československa) žilo od svojho vzniku v roku 1918 veľmi krátke obdobia, ktoré by neboli poznačené extrémne silným vplyvom štátu na život jednotlivca.

Trpezlivé budovanie utopickej rovnostárskej spoločnosti, kde nikto (spomedzi vrstvy, ktorá nevládne) nemá nič a teda nikto nikomu (takmer) nezávidí (lebo nemá čo), prinieslo svoje (trpké) plody. Komunisti desaťročia úspešne vymývali ľuďom mozgy za socializmu a neuveriteľne úspešne sa im darí aj za demokratického režimu. Po každých voľbách (nezáleží či predčasných, či riadnych, či parlamentných alebo komunálnych) sú okamžite späť na svojich miestach a pokračujú v načatej práci.

Istota, že každý môže vychodiť školu (ktorú mu vyberie niekto iný), istota, že bude zamestnaný (inde, než by chcel), istota, že časom mu bude pridelený byt, istota, že raz určite dostane aj vysnívaný devízový prísľub na dovolenku k moru však rozhodne nie je zadarmo. Za túto istotu sme platili a na prekvapenie mnohých radi platíme i naďalej. Sklopením zraku a nasledovaním vodcu.