dec 042012
 

Právo vlastníctva pôdy v Kambodži patrilo v minulosti vždy kráľovi. Obyčajní ľudia, keďže úrodnej pôdy bolo vždy dosť, mohli kamkoľvek, kde nikto iný nebol, prísť, zbúchať si svoj domček z dosák a sadiť. Prípadne rovno trhať úrodu z paliem naokolo. Tak vzniklo zvykové právo na užívanie pôdy.

Až v šesťdesiatych rokoch 20. storočia sa vďaka kombinácii rozvoja modernejšieho spôsobu pestovania (zakladanie plantáží) a zavedeniu súkromného vlastníctva Francúzmi (toto sa udialo ešte na konci 19. storočia) sa začali poľnohospodári sústreďovať na koncentráciu väčších plôch do súkromných rúk. Došlo k zakladaniu bavlníkových a kaučukových plantáží na obrovských plochách a časom došlo k prirodzenému rozdeleniu majetku a moci. Tí bohatší dokázali zaberať úrodnejšiu pôdu a tí chudobnejší boli vytláčaní na pôdu menej úrodnú a tak chudobneli postupne viac a viac.

Kambodža sa však do istej miery odlišuje od iných ázijských krajín. Nie je (zatiaľ) preľudnená ani v oblastiach intenzívneho pestovania ryže či iných plodín a nezažila za posledné desaťročia žiadny fatálny hladomor. Teda s výnimkou toho umelo vyvolaného počas vládnutia Červených Khmérov.

V Kambodži dominuje tropická klíma. Počas celého roka je tu takmer rovnaká teplota a vyskytujú sa tu dve obdobia – obdobie dažďa a  obdobie sucha. V období dažďa rastú rastliny a stromy aj niekoľko centimetrov denne a preto pôvodne Kambodžu pokrývali najmä dažďové pralesy. Aby sa mohol začať rozvoj poľnohospodárstva, museli za ľudia občas s prírodou doslova pobiť.

Durian - hľadanie plodov vo vnútriDurian – hľadanie jedlých plodov pod hrubou šupkou

V Kambodži sa pestuje množstvo rôzneho tropického ovocia, najrozšírenejšie sú banány a ananásy. Spektrum dopĺňa sladká oranžová papája, šťavnatý longan, žltá sapota, drobné liči so šťavnatou a sladkou dužinou, ostnatý, do červena sfarbený rambutan, fialový mangustan so silnou, hrubou šupkou, dračia pitahaya a rôzne druhy voňavého a sladučkého manga s elipsovitou kôstkou vo vnútri. Kambodžania taktiež obľubujú durian, ktorého chuť je zmesou cesnaku, cibule , mandlí a vanilky. Pre citlivejšie nosy však táto exotická vôňa pôsobí často trochu odpudzujúco. Samozrejmosťou sú rôzne druhy melónov.

Pitahaya - dračí plodPitahaya – dračí plod

S pomenovaním jednotlivých druhov zeleniny to je trošku zložitejšie. Množstvo rôznych bylín a tráv (s malými plodmi alebo bez), ktoré sú tu považované za zeleninu a hojne používané, nemá hraníc. Samozrejme sa tu pestujú nám všetky známe a dostupné druhy zeleniny – cibuľa, cesnak, paprika, paradajka a podobne.

Najzákladnejšou potravinou v Kambodži stáročia bola a zrejme to ešte tak dlho aj ostane – je ryža. Taktiež sa tu vyskytuje v množstve variácií – tlstá, tenká, dlhá, krátka, lepivá, tvrdá, mäkká, biela, hnedá a dokonca i čierna. Nízky stupeň mechanizácie núti roľníkov, aby na kyprenie pôdy používali pluhy ťahané byvolmi a na sadenie používajú vlastné pracovité ruky.